Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.

U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Zes goede redenen om naar de pedicure te gaan

 1. Omdat je, je voeten graag wilt laten zien, bijvoorbeeld in een open schoen, in het zwembad, op het strand. En na een spannende date, natuurlijk.
 2. Omdat je je voeten eens wilt verwennen. Ze werken er elke dag hard voor, je voeten. Maar komen wel eens aandacht te kort.
 3. Omdat je uiterlijk en gezondheid gewoon belangrijk vindt. Dat gaat tot en met je voeten.
 4. Omdat je graag sport. De voeten zijn de gangmakers bij het sporten. Een goede conditie betekent ook gezonde, goed verzorgde voeten.
 5. Omdat je last hebt van je voeten. Jongeren hebben vaak last van zweetvoeten, voetschimmel en ingroeiende nagels. Daarmee blijven rondlopen is niet verstandig.
 6. Omdat de voeten een spiegel zijn van de ziel. Een beetje spirituele overweging, maar voeten laten zich lezen en vertellen iets over jouw persoonlijkheid.

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Gebruik goede vochtregulerende crème

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.

Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken!

Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zo

nodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Schoenen kopen

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en…..voetproblemen!

Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is…)

Schimmelinfectie aan de voet – huid of nagels

Heeft u last van schimmelinfectie aan de voet huid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.

Wat zijn goede tips voor (dagelijkse) voetverzorging?

 • Voeten dagelijks wassen en goed afdrogen vooral tussen de tenen
 • Het gebruik van zeep zoveel mogelijk beperken de teennagels recht en niet tekort knippen
 • Dragen van sandalen (blote voeten): voeten met name de hielen dagelijks insmeren met een verzorgende crème ,bij voorkeur ’s avonds voor het naar bed gaan zodat de crème goed kan intrekken. Dit om droge hielen met eelt/kloven te voorkomen of te beperken.

Voorkom ingegroeide teennagels

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen.

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

 • Druk door slecht passende schoenen,
 • Het verkeerd (te kort) knippen van nagels,
 • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.

Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

 • 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
 • iedere avond uw voeten insmeren met crème

Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen!

Dit voorkomt veel pijn!

Verhelp eeltranden aan de hiel

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel.

De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eelt rand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn.

Voorkom daarna deze eelt rand door het dragen van goede schoenen!

Afspraak maken